maandag 16 augustus 2010

Kunming: the windy city of China

Samen met me chinese kamergenootje, Liujuan besloten ik Kunming te bezichtigen. Het plan was om met de fiets te gaan maar het was erg wisselvallig weer. Dus werd het de bus en lopend.

Het was af en toe wat moeilijk communiceren. Haar Engels was niet al te goed en mijn Mandarijn was ook niet al te best, maar we kwamen er altijd wel uit. De weg vragen ging nu wel een stuk makkelijker en scheelde een hoop gedoe. Eerst onderweg naar de pagoda's en daarna naar de flower bird market. Nadat we weg vroegen, bleek deze markt vooral uit vissen te bestaan en erg toeristisch maar hij had een ander idee. Er was ook een andere markt dichtbij. Een erg leuke markt met heel veel nepbloemen maar wel geweldig gedaan.

Volgende stop was de Expo Horticultural Garden, iets buiten het centrum. Onderweg in de bus begon het keihard te regenen en het hield maar niet op, maar we moesten toch uitstappen. Een container kon als schuilplaats geboden worden, hier renden we dan ook hard naar toe. We waren niet de enige die hier waren.
Een gezellige boel. Een oud mannetje sprak Liujuan aan: "Waar komt ze vandaan?" Nadat Liujuan vertelde dat ik uit Nederland kwam, kwam er een grote grom uit en vertelde hij dat hij vroeger in de oorlog tegen nederlanders had gevochten. Hij moest er zelf wel een beetje om lachen en toen ging het natuurlijk om die rijke toeristen, uiteraard.

Ondertussen zat er ook een jongetje van een jaar of twaalf aandachtig naar mij te kijken en uiteindelijk kwam hij naar me toe. Met z'n beste poging:"Hi, my name is Chi. Nice to meet you!" De enige twee zinnen die hij kon, maar zijn moeder was apetrots. Ondertussen bleef het maar gieten.We besloten even snel naar de noodleshop te lopen en wat te eten. Uiteraard werd ik veelvuldig aangestaard. Een blanke? Hier? Na een vullende maaltijd zijn we weer teruggegaan naar het hostel want we waren allebei helemaal doorweekt.  Tijd voor een heerlijke warme douche.

Eind van de middag scheen de zon gelukkig weer en bleken de winkels schuin tegenover het hostel te zitten. We hebben even rondgekeken en lekker gegeten. In een steegje stond iemand illegaal vlees te barbecuen. Aardig pittig maar zo ontzettend lekker. Volgens Liujuan stond hij bekend als een van de beste van Kunming. Verder hebben we nog een soort van patatjes gegeten maar dan gemarineerd in een soort pittige saus en heb ik een echte kippenpoot op. Niet een kippenpoot zoals we die hebben in nederland maar daadwerkelijk de voet van de kip. Het was bizar...maar ach het smaakte goed, hoor!

We zijn daarna doorgelopen naar het Greenlake viewpark. Het was een erg mooi park met heel veel leven erin. In de vijver kon je vissen, schildpadden en zelfs een soort van kreeften vinden. De vijver lag verder helemaal vol met lotusbloemen. Een heel mooi gezicht met de ondergaande zon.

Op de terugweg kwamen we de Yunnan University tegen. Liujuan stelde voor om een kijkje te nemen. Het leek wel een eeuwenoud paleis. Hier zou ik ook wel op school willen zitten. We liepen de trappen op en halverwege was een man in het halfdonker tai chi aan het oefenen. Hij droeg een wit glimmend pak, alsof die net uit een filmset was gestapt.
Jammer genoeg mochten we niet naar binnen. De directeur en het bestuur van de universiteit was binnen. Helaas. Van de buitenkant zag de universiteit er in ieder geval schitterend uit.
Uiteindelijk zijn we terug naar het hostel gelopen, wat bijna 10 km was. Daar aangekomen doken we allebei gelijk ons bed in.

0 reacties: